keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Osmoosi kananmunassa

Tutkimme osmoosia, eli veden liikkumista puoliläpäisevän kalvon läpi, kananmunamallin avulla. Liuotimme kananmunan kalkkikuoren etikkahapon avulla. Laimensimme 10-prosenttisen väkiviinaetikkaa 5-prosenttiseksi ja asetimme kananmunat liuokseen. Liuoksen pH oli 3. Munan kuoren kalsiumkarbonaatin reagoidessa hapon kanssa, muodostui hiilidioksidia, mikä näkyi munan pinnasta nousevana kaasukuplina.
Kahden vuorokauden kuluttua kalkkikuori oli liuennut. Munien lähtöpaino punnittiin, ja toinen munista laitettiin laimennettuna siirappiliuokseen (1 osa siirappia, 1osa vettä) ja toinen hanaveteen. Kahden vuorokauden kuluttua munat punnittiin uudelleen ja todettiin veden liikkeet.

Siirappiliuoksessa vesi oli kulkeutunut munasta liuokseen (alkupaino 87,1g, loppupaino 85,5g).
Vesiastiassa vettä oli siirtynyt vedestä munaan (alkupaino 80,5g, loppupaino 83,5).
Osmoosia oli siis tapahtunut. Emme havainneet proteiinien koaguloitumista, vaikka munat olivat hyvin happamasti liuoksessa.

1 kommenttia:

23. tammikuuta 2015 klo 3.03 , Blogger ruut.pasanen@gmail.com kirjoitti...

Tämä oli tosi mukava ja mielenkiintoinen. Osmoosikananmunat olivat paljon suurempia kuin oikeat kananmunat ja ne oli sitkeitä ja painavia :)

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu